* РБК — новости

* *

Главная Новости

Церковний православний календар на лютий 2016 року

Опубликовано: 03.09.2018

видео Церковний православний календар на лютий 2016 року

Церковні свята (12 лютого) | Дорога до храму

Всі православні люди, які звикли жити з правдивою вірою в серці і ходити в церкву не лише з проханнями до божественним заступникам, але і для того, щоб поділитися з ними своєю радістю чи сказати слова подяки, ретельно дотримуються церковного календаря.

Для кожного місяця є свій розклад, за яким можна орієнтуватися у святах і дотримуватися пости.


Церковний календар - 11 лютого 2016 року

Минулого разу було опубліковано Церковний православний календар на січень 2016 року.

Свята лютого.

Церковний православний календар на лютий 2016 року вказує на головне свято в останньому зимовому місяці. Всі православні будуть зустрічати Стрітення Господнє. Традиційно це свято має в церковному календарі свою закріплену дату – 15 лютого. У дослівному перекладі слово стрітення означає «зустріч». Це значення і є головним у такий день. З історії свята можна дізнатися, що в цей день Діва Марія зі своїм чоловіком в перший раз принесли немовля до храму. Ця традиція була прописана в Старому Завіті Мойсеєм, там говорилося, що до 40 сорокового дня життя немовляти мати його вважається нечистою і не має права приходити в храм. Навіть незважаючи на те, що Марія народила сина від непорочного зачаття і була завжди вірна тільки Господу, вона не наважилась порушити таке правило і чекала сорок днів, щоб познайомити Сина Божого з його Батьком. Батьків немовляти зустрів один з наймудріших людей того часу – Симеон.

Серед церковних свят Стртение для православних є дуже важливим і значущим подією в році. Воно символізує зміну часу, адже на місце Старого Завіту після знайомства Ісуса з Господом настав час Нового Завіту. Цей день для багатьох і сьогодні є справжнім символом того, що людина може почати все спочатку, якщо справді цього захоче. В цей день категорично заборонено працювати у своєму будинку, і тільки у своїх інтересах, але якщо попросить про допомогу друг або знайомий, то чинити не можна. Вільний час слід проводити у щирою і чесною молитві. Багато хто саме на Стрітення відкладають всі далекі поїздки, бо здавна в цей день подорожні залишалися вдома, щоб з ними не трапилося неприємностей. Звичайно, якщо іншого виходу немає і все потрібно вирушати в далеку дорогу, то слід обов’язково прочитати молитву і звернутися до Господа, щоб він захистив і відвів всі напасті, що можуть зустрітися на шляху. Під час служби в церкві всі старалися освятити воду і свічки, люди щиро вірили, що вогонь і вода, які були благословенні саме на Стрітення, володіють чудодійною силою і здатні проганяти недуги, дарувати здоров’я і силу. Святу воду давали навіть худобі, щоб нічого не шкодило тваринам і вони були здорові. Багато спочатку зі свічкою обходили весь будинок, читаючи молитву і просячи Господа благословення і заступництва, а потім окропляли святою водою всі кути. Люди вірили, що вода і вогонь проженуть з дому всю нечисть, зроблять житло захищених від стороннього впливу і лихого ока. Свята вода використовувалася для лікування тих, хто був хворий і не міг сам піти на святкову службу. Про цілющу силу і такому сильному впливі вогню і води в народі ходять легенди, але сьогодні ніхто не може підтвердити або спростувати цю гіпотезу.

Пост в лютому

Православний календар на лютий 2016 року також показує дні постів для цього місяця. Тривалого утримання від їжі немає, але одноденні пости все ж присутні. Вони будуть проходити 3, 5, 10, 12, 17, 19 лютого. Завдяки тому, що вони тривають всього один день, багато можуть дотримуватися їх, незважаючи на певні обмеження чи навіть протипоказання. Якщо стан здоров’я не дозволяє постити, а бажання є, то варто обговорити цей момент з батюшкою, він може порадити, коли варто притримувати обмежень в їжі, щоб не нашкодити собі ще більше. Церковнослужителі нагадують своїм парафіянам, що до посту варто ставитися просто як до обмеження в їжі, а як до духовного очищення та наближення до Бога. Розглядати пісний раціон як засіб для схуднення або зробити варіантом розвантажувального дня буде в корені неправильно. Людина має розуміти, що він дотримується певних правил для того, щоб стати краще не фізично, а духовно. Безумовно, є певні категорії людей, яким будь-які обмеження в плані харчування просто неприпустимі. Це стосується маленьких дітей і вагітних жінок, людей, що за станом здоров’я не можуть постити. Також послаблення в плані пісного харчування стосується водіїв, яким просто необхідно отримувати потрібні вітаміни і мінерали. Звичайно, у лютому всі пости короткочасні і тривають всього один день, тому якщо дійсно є щире бажання провести цей день в смиренні і молитвах, то можна приготуватися собі хороші пісні страви і ніякої шкоди для здоров’я не буде.

Для тих, у кого немає можливості постити в плані їжі, священнослужителі рекомендують трохи змінити пост. Варто в цей день відмовитися від звичних, але абсолютно не потрібних речей. Спілкування в інтернеті або постійні ігри в мережі, можуть почекати всього один день, а звільнене час можна присвятити молитві або серйозних думках про те, що потрібно змінити в своєму житті. Якщо все це буде дійсно йти від серця, то у людини вийде очиститися від дрібних проблем, роздратування і злість на оточуючих, він зможе знайти в собі сили, щоб стати краще.

Пам’ять святих

Дні пам’яті святих у лютому 2016 року також прописані в церковному календарі. Найбільш значущим можна назвати день пам’яті святої Ксенії Петербурзької, який відзначається 6 числа. Історія цієї жінки почалася в 18 столітті, коли вона була простою дівчиною з невідомої сім’ї. Після свого повноліття вона вступила в шлюб, але дуже скоро залишилася вдовою. Таке горе в молодому віці і завдало вагомий відбиток на все її подальше життя. Сильно переживаючи з-за того, що чоловік покинув цей світ без належного приготування і покаяння, вона пообіцяла, що обов’язково виблагай прощення перед Господом за спасіння його душі. Можна сказати, що жінка спеціально прийняла рішення відмовитися від радощів життя і стала юродивою. Навколишні думали, що божевілля викликане смертю дружиною і не намагалися їй допомогти. Дуже скоро вона роздала бідним усе своє майно і стала блукати по місту без свого кутка. Її часто бачили вночі в полі, де вона щиро молилася Богу і просила за свого покійного чоловіка. Зносячи всі образи, через якийсь час Ксенія стала для жителів міста Божої Догідницею. Вона стала допомагати коштувати храм Смоленської Божої Матері і нарівні з чоловіками носила цеглу і навіть дошки. Старання і покірність жінки були винагороджені. Господь послав їй дар провиденья і зцілення. Люди вірили, що вона може принести удачу і благополуччя.

Городяни більше не проганяли Ксенію, навпаки, матері були просто щасливі, коли вона посміхалася їх дітям і навіть цілувала їх. Такий знак вважали справжнім благословенням навмання. Торговці на ринку дуже часто пригощали її, але не у всіх вона брала продукти, а той, від кого вона прийняла частування, вважав себе справжнім щасливцем, адже його справи повинні були піти в гору після такого. Сьогодні не тільки в Петербурзі моляться цієї святої, люди їдуть з усієї країни та інших держав, щоб прийти на її могилу, помолитися в невеликій церкві перед іконою і попросити заступництва і покровительства. Про святий і сьогодні ходять легенди, вона позбавляє людей від недуг і дійсно здатна оберігати тих, хто в неї щиро вірить.

Всі церковні свята в лютому 2016 року точно прописані в православному календарі, тому варто заглядати в нього, щоб пам’ятати про важливі події, які колись змінили світ, а зараз можуть змінити долю.

 

Реклама

Популярные новости


Реклама

Календарь новостей

rss